Isolerende raambekleding

Enkel glas kun je het beste laten vervangen door dubbel- of HR glas. Maar als dat niet kan, kun je met raambekleding ook aardig wat warmte in jouw huis houden.

Met dubbel glas, liefst van HR+ of HR++ kwaliteit, bespaar je flink op stookkosten en wordt het huis een stuk behaaglijker. Er zijn echter situaties waarin dubbel glas (nog) geen optie is, zoals in monumentenpanden. Dan zijn er alternatieven om de warmte beter in huis te houden, en zo stookkosten te besparen; isolerende raambekleding is er een van.

Tips raamisolatie

  • 1 Doe ‘s avonds en ‘s nachts de gordijnen dicht.
  • 2 Hang gordijnen of andere raambekleding niet voor de verwarming: dan gaat er veel warmte verloren.
  • 3 Enkel glas in combinatie met de best isolerende raambekleding heeft een betere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas (niet HR).
  • 4 Dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op.

Goede raambekleding bespaart energie
Door goede raambekleding aan te brengen en die ook te sluiten zodra het donker wordt, kan de energiebesparing oplopen tot wel 275 m3 gas, ofwel 180 euro per jaar (prijspeil 2014/2015). Minder stoken is niet alleen financieel voordelig, maar beperkt ook de uitstoot van CO2.

Behaaglijker
Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook is er minder tocht. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo’n 6 procent op de verwarmingskosten schelen. Door goede raambekleding aan te brengen en deze te sluiten zodra het donker wordt, kun je tot 180 euro per jaar besparen.

Enkel glas + isolerende gordijnen = dubbel glas
Raambekleding is te koop in allerlei vormen, kleuren en motieven. De combinatie van enkel glas met (rol)gordijnen of goed sluitende binnen- of buitenluiken, zorgt voor een zekere mate van isolatie.

Betere isolatie
Sommige soorten raambekleding hebben een hogere isolerende werking. Dat zorgt voor een besparing op de stookkosten die (op jaarbasis) varieert van 7 euro voor een appartement met dubbelglas en (rol)gordijnen, tot wel 180 euro per jaar (prijspeil 2014/2015) voor een vrijstaand huis met enkelglas en dubbele plisségordijnen met inwendige aluminium coating (officieel low-e gemetalliseerde folie genaamd; zie foto)

Het loont dus de moeite om bij aanschaf van raambekleding te letten op de isolerende werking. Met name dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating isoleren goed, in een vergelijking van verschillende soorten raambekleding.

Bij plisségordijnen, ook wel plooigordijnen genoemd, is de stof zigzag geplooid. Door het zigzagprofiel dubbel uit te voeren, ontstaat in het gordijn een soort honingraatstructuur met horizontale luchtkamers. Die luchtkamers hebben een isolerende werking, die nog verhoogd wordt door de aluminium coating. Hang je deze dubbele plisségordijnen met aluminium coating voor gewoon dubbel glas, dan is de isolatie vergelijkbaar met hoog rendement HR+ glas.

Exacte besparing
De exacte besparing is afhankelijk van veel factoren: de soort raambekleding, het soort glas en het oppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming en het sluiten van de raambekleding.

Isolatiewaarde met en zonder raambekleding
Hoe goed raambekleding isoleert, wordt gemeten met de zogeheten U-waarde: die geeft aan hoeveel warmte nog wordt doorgelaten (in W/m2.K). Hoe lager de U-waarde, des te meer warmte wordt behouden, en dus des te hoger het comfort en jouw energiebesparing.

Type vensterglas Soort raambekleding U-waarde (hoe lager, hoe beter)
Enkel glas Geen 5,3
Standaard (rol)gordijn 3,2 – 3,4
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 2,1
Houten binnenluiken 2,1
Dubbelglas Geen 2,8
Standaard (rol)gordijn 2,44
Enkel plisségordijn 2,17
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 1,52
Dubbelglas HR Geen 2,0
Houten binnenluiken 1,4
Dubbelglas HR++ Geen 1,1
Standaard (rol)gordijn 1,04
Enkel plisségordijn 0,99
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 0,83

Vooral bij enkelglas verbetert de isolatiewaarde sterk als je raambekleding ophangt: de U-waarde daalt met gordijnen en rolgordijnen tot vlakbij het niveau van dubbel glas; en binnenluiken of dubbele pliségordijnen met aluminium coating komen zelfs dichtbij het isolatieniveau van HR-glas. Deze laatste in combinatie met dubbel glas leidt tot een flinke isolatieverbetering tot het niveau van HR+ glas.

Als er al HR++ glas is, levert raambekleding doorgaans niet veel extra isolatie op, behalve met dubbele plisségordijnen met aluminium coating: de combinatie van HR++ glas met deze gordijnen levert een isolatiewaarde op die in de richting kruipt van HR+++ glas met isolerende kozijnen.

Laat geen gordijnen over de verwarming heen hangen, dan stook je juist voor buiten in plaats van voor binnen.

Laat de verwarming vrij
Vaak zit er een radiator onder het raam. Laat hier geen gordijnen overheen hangen, dan stook je juist voor buiten in plaats van voor binnen, doordat opstijgende warme lucht dan tussen het gordijn en het raam terecht komt. Raambekleding moet dus passend binnen het kozijn worden opgehangen, en op de vensterbank eindigen.

Aansluiten rond het raam
Raambekleding moet ook goed aansluiten rond het raam. Bij een raam zonder ventilatierooster kun je eventueel zijgeleiders aanbrengen voor bijvoorbeeld rolgordijnen. Zo blijft de (koude) luchtlaag tussen raam en raambekleding gescheiden van de warme lucht in de kamer.

Ventilatieroosters
Ventileren is belangrijk, want noodzakelijk voor je gezondheid. De ventilatieroosters in jouw ramen moeten dag en nacht open staan. Hang je bijvoorbeeld een rolgordijn op, zorg dan dat er bovenaan over de volle breedte een luchtspleet is van 5 mm. Zo kan de lucht toch worden ververst.

Deel Gordijnatelier 2000 ook ....Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email